De gemeente is opgericht op 1 juni 2001 en ontstaan uit de Baptisten Gemeente Emmen, die per 1 juni 2001 is ontbonden in het kader van de verzelfstandiging van de drie wijkgemeenten. De Baptistengemeente Het Baken te Emmen maakt deel uit van de Unie van Baptistengemeenten in Nederland en is als kerkgenootschap een rechtspersoon in de zin van artikel 2 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek en als zodanig erkend door het Nederlands recht.
KVK: 76442101
Tenaamstelling: Baptistengemeente Emmen het Baken
Adres: Kerspellaan 7824 GJ Emmen, +31591621697 Wijk Angelslo
Emailadres: secretariaathetbakenemmen@kpnmail.nl
BTW-nummer: 8100.50.201
De gemeente aanvaardt als haar fundament Jezus Christus, in Wie God Zijn heilige wil heeft geopenbaard en de Bijbel als enige betrouwbare getuigenis aangaande Gods openbaring en als enige regel voor geloof en leven.
Fundament:
De gemeente heeft Jezus Christus als fundament. Zij aanvaardt de Bijbel als het door de Heilige Geest geïnspireerde Woord van God en als het enig betrouwbare getuigenis van Gods openbaring. Zij erkent en belijdt de Heilige Schrift als het hoogste gezag voor geloof en leven.
De gemeente belijdt en gelooft, dat wij alleen aan de verlossing, die in Christus is, deel hebben door persoonlijk geloof en bekering.
De gemeente belijdt en gelooft, dat alle oprecht gelovigen in Christus Jezus geroepen en verplicht zijn de Heer te belijden en door zich te laten dopen, zich openlijk met de gemeente welke het lichaam van Christus is, te verenigen en zich te onderwerpen aan al de geboden, die het Hoofd van de Gemeente gegeven heeft.
De gemeente belijdt en gelooft dat de Heer Jezus twee instellingen gegeven heeft, namelijk de doop van de gelovi-gen en de viering van de maaltijd van de Heer door de gelovigen, naar de regel van het Nieuwe Testament.
Doel:
De gemeente stelt zich ten doel:
De Unie van Baptistengemeenten (onderdeel van het UNIE-ABC Collectief) heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. De plaatselijke Baptistengemeenten die tot de Unie behoren zijn hiermee aangewezen als ANBI.
Zondagochtenddiensten:
De diensten zijn voor ons als leden en vrienden van de gemeente van essentieel belang.
Elkaar zien, spreken, bemoedigen en gevoed worden in de relatie met onze Vader is datgene wat ieder mens veel brengt.
Omzien naar elkaar (pastoraat):
Het onderling contact is van wezenlijk belang in een gemeenschap. Zeker een gemeenschap waarin de we de leiding van Jezus Christus mogen ervaren is het onderlinge omzien naar elkaar een activiteit die tot de gewoonste zaken van de wereld behoort. We zijn per slot van rekening allemaal familie van elkaar. (Broeders en Zusters).
Periodiek worden de ouderen, zieken, jubilarissen en jarigen gecontacteerd of benoemd. Dit gebeurt telefonisch of door fysieke bezoeken. Daaropvolgend worden bloemen vanuit een groet en/of bemoediging vanuit de gemeente bezorgd.
Enkele leden zorgen voor de verspreiding en contacten (het pastoraal team).
Tekst uit ons Huishoudelijk reglement:
MISSIE EN VISIE
Het beleid, gebaseerd op het doel van de gemeente......
Door te leven als mensen van God willen wij andere mensen de liefde van God en de genade van Christus laten ontdekken en ervaren.
Hiervoor hanteren wij onderstaande beleidspunten:
- de gemeente is een plaats van verbondenheid en ontmoeting;
- de gemeente is een plaats om te leren;
- de gemeente is een plaats om te werken.
Zichtbaar & toegankelijk zijn:
De website het gebouw en terrein, de interne ruimtes en de algemene uitstraling geven weer wat voor een gemeente wij zijn en willen zijn.
Onze gemeenschap bestaat momenteel uit mensen zoals u en ik waarvan de gemiddelde leeftijd boven de 65 ligt. Fysiek heeft dat zo haar uitdagingen, maar geestelijk zijn we jong in; de geloofsbeleving en het meedenken en doen, het zorgen voor elkaar en het delen van een vol leven met God onze Vader.
We lezen daarom fysiek uit meerdere vertalingen van de bijbel welke door de voorganger van dienst wordt gekozen (als basis vanuit de NBG'51), zingen fysiek uit de zangbundel ‘liederen voor de gemeentezang’ en worden gestimuleerd om het Woord tot ons te nemen door het hebben van een goed luisterend oor.
Crèche (alleen in geval van >5 aanwezigen):
In een speciaal daarvoor beschikbare ruimte waar +/- 20 kinderen een plekje kunnen krijgen kunnen we voorzien van deze dienst.
In deze ruimte kan er voor deze kinderen spelenderwijs in contact worden gekomen met het evangelie. Tevens is er ruimte voor het nuttigen van hapje en drankje.
De leeftijd van de crèchekinderen wordt gesteld van 0 t/m 4 jaar jong.
Moment van de activiteit: Zondagochtend 09.45 uur.
Zondagschool (geen invulling):
In de jeugdzaal en in de consistorie kan t.a.t zondagschool worden georganiseerd. In de grote zaal is ruimte voor max. 30 kinderen en in de kleine zaal voor max. 12 kinderen. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen de kinderen worden ontvangen door een vorm van leiding. Deze zullen dan voor hen op een soort van huiskamerwijze en in ontspannen sfeer de kinderen voorzien van een kennismaking met het evangelie.
De leeftijd van de zondagschoolkinderen is gesteld op van 5 t/m 8 en van 9 t/m 12 jaar jong.
Moment van de activiteit: Zondagochtend vanaf 09.45 uur.
Tussenjeugd (geen invulling):
In de jeugdzaal kunnen net als de zondagschool deze jeugdleden worden ontvangen in een huiselijke omgeving. Muziek, spel, eigen tijd indelen, kennismaking met de Bijbel en wat dit betekent plus genieten van een hapje en drankje geven invulling aan deze activiteit. Vanuit eventueel een programering of vanuit eigen invulling kunnen de kinderen gezellig samenzijn, zich vermaken met sport, spel, een doe-activiteit en in aanraking gebracht worden met het evangelie op geheel eigen wijze. Dit onder het toeziend oog van leden & vrienden die daaraan leiding geven en zullen zorgdragen voor een prettige sfeer van ontmoeting en kennismaking.
De leeftijd van de tussenjeugd is gesteld op 13 t/m 16 jaar jong.
Moment van de activiteit: Vrijdagavond van 19.00 uur – 21.00 uur.
Grote jeugd (geen invulling):
In de jeugdzaal worden de jeugdleden ontvangen in een huiselijke omgeving. Er vinden gesprekken plaats over uiteenlopende thema’s. Meestal actuele onderwerpen welke aan de orde komen op school, thuis, in verenigingen, bij vrienden etc.
Mede vanuit een programmaboek (Solid Friends) of vanuit de door de jeugd zelfgemaakte eigen programma’s kunnen ze niet alleen elkaar zien en spreken, maar tevens ook vermaken met muziek, sport, spel, eten en drinken. Dit onder de bezielende leiding van leden en vrienden die zorgen voor orde, structuur, daar waar mogelijk adviezen maar bovenal een prettige sfeer van ontmoeting en kennismaking.
De leeftijd van de tussenjeugd is gesteld op 17 t/m 21 jaar jong.
Moment van de activiteit: Zondagavond van 19.30 uur – 21.30 uur.
Bijbelstudie (periodiek):
In de achterzaal van de kerk worden leden, vrienden en belangstellenden meegenomen door een voorganger van dienst in de uitleg van Bijbelgedeelten.
Thema’s en enkelvoudige onderwerpen worden aan allerlei zienswijzen onderworpen in een prettige groepsopstelling welke huiselijk aandoet. Lesmateriaal, videopresentaties, zingen met elkaar en vooral leren begrijpen wat God tot de mens wil zeggen vanuit zijn Woord staat centraal.
De leeftijd van de bezoekers is niet gebonden. De ervaring leert dat het meestal gaat om mensen vanaf 21 jaar.
Moment van de activiteit: 4 wekelijks op donderdag (2024).
60-plus (geen invulling): Periodiek komen deze leden, vrienden of belangstellenden normaliter bij elkaar. De sfeer die dan ontstaat is te omschrijven als “oude jongens, krentenbrood” (m.a.w. familiair en gezellig ontspannen omgaan met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje).
Activiteiten als sjoelen, woordspellen, koffiedrinken en met elkaar in gesprek gaan geven plezier en tevredenheid in alles. Tevens is er uiteraard ruimte voor het delen van ervaringen in het geloof. Een Bijbelse uitleg in een aan de orde gesteld thema wordt als positief ervaren. De leiding is in handen van 3 of 4 aan elkaar gekoppelde deelnemers (leden die onderling afspreken om een programma voor te bereiden).
De leeftijd van de bezoekers is gesteld op >60 (spreekt voor zich).
Overige activiteiten:
Daarnaast zijn binnen de gemeente de volgende taken verdeeld: Organisten begeleiding, Techniek (beeld en geluid), Beamerdienst (op aanvraag), Beheerdersteam, Tuinonderhoud, Raadsleden, Welkomstteam, Activiteiten commissie, PR-team, e.a.
Copyright © Alle rechten voorbehouden